Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Raspberry Pi: frambozentaart zegt u?

computers

De Raspberry Pi is een minicomputer op zakformaat, maar toch krachtig en voor veel zaken te gebruiken. Of u nu zelf wilt leren programmeren of reeds compleet bestaande software pakketten wilt gebruiken, het kan allemaal met dit kleine en zeer aantrekkelijk geprijsde apparaatje. U kunt de Raspberry Pi zelfs ombouwen tot mediaspeler met KODI (voorheen XBMC), eigen NAS of domotica centrale.

Wat is het dan precies?

De Raspberry Pi is ontstaan als een zeer goedkoop computertje voor scholieren om mee aan de slag te gaan en zelf te leren programmeren. Oorspronkelijk was het bedoeld voor de programmeertaal Python (vandaar Pi in de naam). De ARM processor, net als bijvoorbeeld in veel tablets gebruikt wordt, kan echter voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden, zoals het draaien van onder andere Android en Linux. Het is simpelweg een kleine printplaat met daarop enkele basis onderdelen:

  • ARM processor
  • Werkgeheugen
  • USB aansluitingen voor een toetsenbord en muis
  • Netwerk aansluiting voor internet met 10/100 Mbit snelheid
  • Aansluiting voor een beeldscherm of televisie via HDMI
  • Opslagruimte in de vorm van SD of MicroSD
  • Audio uitgang

Het bordje met daarop onderdelen kunt u los bestellen. Er zijn een aantal verschillende versies van het moederbord met verschillende basisonderdelen inbegrepen. De nieuwste is de Raspberry Pi 2 B. Daarnaast is er natuurlijk de behuizing en ook deze zijn er in verschillende soorten en maten. Het makkelijkste voor de beginnende programmeur of knutselaar is een complete set waarvan de onderdelen op elkaar afgestemd zijn. U hoeft dan ook geen rekening te houden met de voeding, die los erbij gekocht moet worden en hoeveel spanning deze moet kunnen leveren.

Wat kan ik er dan mee?

U kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of het is zelf te programmeren en in elkaar te zetten met de Raspberry Pi. De één maakt er een automatische kattenvoerdispenser van, de ander een Arcadekast om oude spelletjes op te spelen en weer iemand anders een robot barman om volledig automatisch drankjes te laten mixen. Daarnaast kunt u ook bijvoorbeeld OpenElec (een gratis besturingssysteem) samen met KODI (voorheen XBMC) als mediaspeler installeren, om zo al uw favoriete films en series gemakkelijk en snel op uw televisie te kunnen kijken. Ook FireFox OS, het besturingssysteem gemaakt door de makers van de browser FireFox, is er geschikt voor. Voor de Raspberry Pi 2 wordt er zelfs een speciale versie van Windows 10 uit gebracht.

De Raspberry Pi is dus van veel markten thuis en voor zeer weinig geld heeft u al een heel compleet en relatief krachtig computertje. En… weet u al wat u gaat maken met de Raspberry Pi?

Meer weten? Lees ook: Wat is DLNA en hoe werkt het?

Bekijk alle tipsBekijk Raspberry Pi