Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Bescherm uw Internet of Things

norton
beveiliging
software

We spreken steeds meer over Internet of Things (IoT). Hiermee bedoelen we alle ‘slimme’ apparaten die aangestuurd kunnen worden door apps en internet devices. Ontzettend handig natuurlijk, maar waar software en internet een rol spelen, komen ook gevaren zoals virussen en cyberaanvallen om de hoek kijken. Uw IoT-apparaten moeten daarom net als uw computer en laptop beschermd worden. Hier wordt niet altijd bij stilgestaan. Gelukkig zijn er steeds meer middelen op de markt om uw IoT-apparaten te beschermen.

Internet of Things is op dit moment nog vooral erg leuk, maar zal in de toekomst alleen nog maar groter worden en meer en meer verweven raken in onze maatschappij. Het beschermen van deze slimme apparaten komt daarom steeds hoger op de agenda te staan. Want of u nu heel bewust alleen maar slimme apparaten aanschaft of gewoon nieuwe producten koopt die toevallig verbonden zijn met het internet, het verbinden van al deze apparaten aan een Wi-Fi netwerk neemt veel risico’s met zich mee. Er doen zich steeds vaker botnet-aanvallen voor, waarbij allerlei Internet of Things-apparatuur gebruikt wordt om websites uit de lucht te halen. Een aantal handelingen die u kunt verrichten om apparaten die gekoppeld zijn aan het internet te beveiligen:

  1. Bepaal allereerst welke apparaten met uw netwerk verbonden zijn.
  2. Stel de firewall van uw internetrouter zo in dat deze apparaten niet bereikbaar zijn vanaf het internet.
  3. Schakel UPnP (of DLNA) uit op deze apparaten.
  4. Stel toegangsbeveiliging met een gebruikersnaam en wachtwoord in op deze apparaten of verander het standaard wachtwoord.
  5. Gebruik, waar mogelijk, versleutelde verbindingen zoals HTTPS om met deze apparaten te communiceren.
  6. Bezoek regelmatig de website van de leverancier om na te gaan of er updates voor de (besturings)software (firmware) van de apparaten beschikbaar zijn.
  7. Stel eventuele andere beschikbare beveiligingsmaatregelen op deze apparaten in. Raadpleeg de handleiding voor een overzicht.

In theorie kunt ook u dus ook gehackt worden door uw slimme koffiezetapparaat. Om dit soort cyberaanvallen te voorkomen zal de poortwachter, uw internet router, ook een stuk slimmer moeten worden. Dit jaar zagen we op de Consumer Electronics Show (CES) in Las dat een hoop bedrijven, zoals Norton by Symantec, daar al bezig mee zijn. Norton Core komt naar verwachting halverwege dit jaar op de markt. Een mooi vooruitzicht voor de IoT liefhebbers!

Lees voor meer advies over online veiligheid de tip: Identity Thief 2.0

Bekijk alle tips