Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Videokaart

componenten

Elke laptop heeft een videokaart. Voor standaard taken als e-mail versturen en YouTube-video’s bekijken hebt u voldoende aan de geïntegreerde videokaart. Wanneer u echter de spetterende graphics van games wilt ervaren of video’s gaat bewerken, is een dedicated videokaart belangrijk omdat de chip (GPU) hierop betere 3D-prestaties levert. De merken NVIDIA en AMD zijn fabrikanten van krachtige GPU’s. Hoe hoger het getal in de type-aanduiding van de videokaart, des te krachtiger hij is. De kloksnelheid van de GPU, die wordt aangeduid in megahertz (MHz) of gigahertz (GHz), geeft een verdere indicatie van de snelheid.

Een grafische kaart –of videokaart– zou u als een processor voor de grafische prestaties van uw laptop kunnen beschouwen. Het hart van de videokaart is de GPU, wat staat voor Graphics Processing Unit. De GPU berekent de beeldopbouw en versnelt de weergave van 3D-beelden. Grafische kaarten zijn dan ook vooral gewild bij laptopgebruikers die graag games spelen.

Vroeger had u altijd een aparte grafische kaart nodig. Tegenwoordig zit in de processor vaak een grafische chip geïntegreerd. Die is niet specifiek voor gamers bedoeld, maar meer voor het bekijken van video’s en het doen van eenvoudige foto-bewerkingen.

Wat voor videokaart heb ik nodig?

Vooral fanatieke gamers zullen op zoek moeten gaan naar een ‘dedicated’ grafische kaart. Voor de meeste taken is de grafische chip die met de processor wordt meegeleverd echter voldoende. Wie voor een laptop kiest met een AMD-processor, geniet bovengemiddelde grafische prestaties. U kunt daar dan ook mee gamen, als u de kwaliteitsinstellingen maar verlaagt (bijvoorbeeld geen Full HD-weergave). Hieronder zetten we verschillende gebruikssituaties op een rij en ziet u wat de beste grafische kaart voor u is.

  • Internetten: elke videokaart
  • Films kijken: elke videokaart
  • Tekstverwerken: elke videokaart
  • elke videokaart met meer dan 2GB geheugen
  • Video’s bewerken: AMD Radeon RX, NVIDIA GeForce GTX, Iris Pro of hoger met minimaal 4GB videogeheugen
  • Gamen: AMD Radeon RX, NVIDIA GeForce GTX met minimaal 4GB videogeheugen
  • VR toepassingen: AMD Radeon RX 570, NVIDIA GeForce GTX 1060 of hoger met minimaal 6GB videogeheugen

Omdat een aparte videokaart heel wat prestaties moet leveren, kan hij behoorlijk opwarmen. Een ingebouwde ventilator voert de opgebouwde hitte dan af. Dit kan extra geluid produceren, waardoor de laptop iets luidruchtiger wordt.

Grafische kaart inbouwen

Weet u het nog even niet, dan kunt u eerst voor een standaard-laptop kiezen. Een videokaart van de laptop vervangen (bijvoorbeeld over één of twee jaar) behoort ook tot de mogelijkheden.

Bekijk alle Videokaarten