Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

18-3-2016

Router

netwerk

Een router vormt het centrale punt van uw netwerk. De router verdeelt de internetverbinding via bekabelde en draadloze verbindingen. Een draadloze verbinding wordt ook wel WiFi genoemd. Naast de traditionele PC, maken steeds meer apparaten in huis gebruik van het internet. Denk bijvoorbeeld aan uw smartphone of tablet, maar ook wasmachines of domoticasystemen (huisautomatisering). Omdat een router een faciliterende rol speelt in het leveren van internet aan al deze elektronica, heeft de router een belangrijke functie gekregen. Een stabiel en snel netwerk begint bij het plaatsen van een router die past in uw persoonlijke situatie.

De verschillende types.

Wat is het verschil tussen een router en een modem?

In de basis wordt het modem gebruikt om een informatiesignaal om te zetten, of technisch gesproken moduleren en demoduleren. In het geval van netwerkverbindingen, zet een modem het inkomende signaal van uw provider – zoals een glasvezel signaal – om in een bruikbaar signaal dat gelezen kan worden door bijvoorbeeld uw televisie, telefoon of computer. Het modem is meestal geplaatst op de plek waar de kabelaansluiting van uw netbeheerder binnenkomt. Een modem is noodzakelijk in iedere toepassing. U kunt het vergelijken met een transformatorhuisje, dat hoge spanning van de elektriciteitsmast omzet in een bruikbare 230V woonhuisaansluiting. Op een modem zitten vaak één of meerdere aansluitingen voor een vaste telefoon (RJ11), internet (RJ45) en televisie (coax). Het modem is dus noodzakelijk om randapparatuur aan te sluiten.

Een router heeft een aanvullende functie op het modem. Een router verdeelt de internetverbinding door een netwerk te maken. Op dat netwerk kunnen apparaten verbonden worden via een internetkabel of en draadloze (WiFi) verbinding. U kunt de router dus min of meer zien als het toegangspunt tot het internet voor al uw apparaten. Routers worden steeds geavanceerder waardoor deze – naast het verdelen van de internetverbinding – een breed scala aan features ingebouwd hebben, zoals printerbediening, USB-opslag of uitgebreide datamonitoring. Routers worden steeds slimmer en gaan een belangrijke rol spelen in het beheren van uw netwerkomgeving.

Kijkend naar routers en modems, kunnen we ook spreken van een 'hybride' oplossing. Een modemrouter combineert de modulerende en demodulerende functie met de verdelende functie van de router. Dat wil zeggen, dat het modemrouter direct aangesloten kan worden op de kabel van de netbeheerder die uw huis of kantoor binnenkomt. Een modemrouter is veelal voorzien van een of meerdere aansluitingen voor telefonie, internet en televisie en kan vaak een WiFi signaal creëren. Alles-in-een dus. In de praktijk wordt steeds vaker een modemrouter geleverd bij een internetabonnement dat u afsluit bij een provider. Voorbeelden van providers zijn Ziggo, Telfort en KPN.

MiFi router

Steeds populairder wordt de MiFi router. Dit is een mobiele router die werkt met een simkaart modem. Door middel van dit modem, kan de MiFi router met het internet verbonden worden via een simkaart. U moet dus beschikken over een simkaart met internetabonnement- of tegoed. Een MiFi router wordt veel gebruikt op reis, omdat het u kosten kan besparen. Zo kunt u een simkaartje kopen in het buitenland om goedkoper te kunnen internetten, zonder dat u daar uw smartphone voor hoeft te gebruiken. Daarnaast bieden sommige providers speciale abonnementen voor internet in het buitenland. Ook handig is dat de MiFi routers een ingebouwde accu hebben waardoor u zorgeloos een aantal uren kunt internetten. Sommige MiFi routers zijn daarna ook nog eens (spat)waterdicht, waardoor het een écht outdoor product wordt. Veelal zijn de mobiele routers geschikt voor 3G, 4G of 5G netwerken en kunt u met meerdere apparaten tegelijk via de MiFi router internetten. Handig bijvoorbeeld om uw smartphone en laptop met het internet te verbinden op zakenreis of om met het hele gezin op de camping van het internet te genieten!

Bridge mode: router aansluiten op modem

Als u rondkijkt op het internet zal opvallen dat er tegenwoordig een breed assortiment beschikbaar is van onder andere ASUS, TP-Link, Netgear, Linksys en Sitecom. De toenemende populariteit van routers is onder meer ontstaan omdat we steeds meer van onze internetverbinding verlangen. Zo willen we snel kunnen downloaden, op een vlotte manier op het web surfen en in hoge kwaliteit streamen zonder haperingen of buffermomenten. En dat allemaal op meerdere apparaten tegelijkertijd. Een meegeleverd modemrouter van uw provider is meestal prima geschikt voor het basisgebruik, maar schiet al snel tekort in bereik, snelheid en functionaliteit naarmate u meer van uw internet verwacht.

Het plaatsen van een alternatieve router van bijvoorbeeld ASUS, TP-Link, Netgear, Linksys of Sitecom kan uw internetsnelheid een flinke boost geven en het plaatsen is helemaal niet zo ingewikkeld. Een router achter uw standaard modem(router) te plaatsen noemen we 'bridgen'. Lees onderstaand stappenplan om te kijken hoe dat moet of bekijk onze installatievideo.

  1. Aansluiten: een router sluit u aan op uw meegeleverde modem(router) met een internetkabel. Daarbij verbind u de LAN aansluiting op het modem(router) aan de WAN aansluiting van de router. Daarnaast sluit u al uw bekabelde randapparatuur aan op de LAN-poorten van de router. Vervolgens sluit u de router aan op het lichtnet en zet u hem aan. Het kan een paar minuten duren tot de router is opgestart. Automatisch zendt de router dan een WiFi signaal uit.
    Let erop dat voor een optimale functionaliteit van uw router, de instellingen van de modem(router) aangepast moeten worden; de zogenoemde 'bridge modus'. Benader hiervoor de website of klantenservice van uw provider. Bij de meeste moderne apparaten is dit echter niet meer noodzakelijk.
  2. Router benaderen: vervolgens gaat u de router benaderen. U kunt de router benaderen via een bekabelde of draadloze verbinding. Indien u een apparaat met een kabel hebt aangesloten op de router, benadert u de router door in de browser een adres in te voeren. Meestal is dat 192.168.1.1. Bekijk de handleiding wat het exacte adres is. In het geval u gebruik maakt van een draadloze WiFi verbinding, gaat u naar hetzelfde adres, echter moet u eerst verbinding maken met het WiFi netwerk dat de router uitzendt. Dat doet u door het draadloos netwerk te selecteren en het standaardwachtwoord in te voeren. Deze standaardgegevens staan weergegeven in de handleiding of op een sticker op de router. Als de router is benaderd, ziet u een inlogscherm. Met behulp van een standaard gebruikersnaam en wachtwoord kunt u hier inloggen. Ook deze gegevens zijn in de handleiding te vinden. Steeds vaker kunt u een router ook instellen via een app. U installeert de app op uw smartphone of tablet, daarna volgt u de weergegeven instructies. 
  3. Router instellen: zodra u ingelogd bent in de router, kunt u aan de slag met het configureren. Meestal wordt u doorgeleid naar een installatiehulp, waarbij u in een aantal simpele stappen binnen een paar minuten de basisinstellingen kun aanpassen, zoals de naam van uw draadloos netwerk en uw wachtwoord. We raden u sterk aan dit direct te veranderen in verband met de veiligheid van uw netwerk. Naast de basisinstellingen, kunt u ook de aanvullende features configureren, waardoor u controle kunt krijgen over uw netwerk en een optimale snelheid kunt bereiken. Mocht de router onverhoopt niet meer volledig functioneren, dan kunt u gelukkig altijd het apparaat terugzetten naar de fabrieksinstellingen. 

Wat is de beste router?

Een router hoeft helemaal niet duur te zijn, maar de high-end modellen kunnen oplopen tot enkele honderden euro's. Welke router past nu het best in uw situatie? Bent u geholpen met een voordelig instapmodel of heeft u een echte krachtpatser nodig? Hieronder volgen een aantal punten waar u op kunt letten bij de aanschaf van uw router.

Aansluitingen:

Op een router is een scala aan aansluitingen mogelijk. Vrijwel alle routers zijn voorzien van internet (LAN) aansluitingen. De snelheid van een internetaansluiting wordt weergegeven in megabit per seconde (Mbps), en varieert per generatie kabelaansluiting: Deze zijn geschikt voor verschillende snelheden:

Benaming Maximale Snelheid Voorkomendheid Tijd downloaden 4,7GB DVD
Ethernet 10 Mpbs Zelden (verouderd) 60 min
Fast Ethernet 100 Mpbs Steeds minder 6 min
Gigabit 1000 Mbps Meeste routers Ongeveer 1 minuut

Daarnaast is een router vaak voorzien van een of meerdere USB poorten. Deze poorten kunnen gebruikt worden voor onder andere printers of externe harde schijven. Ook USB aansluitingen worden steeds sneller. Zo is USB 3.1 vele malen sneller dan USB 2.0. Overige aansluitingen zoals een geheugenkaartslot of simkaartslot komen ook regelmatig voor. Let erop dat voor een optimale functionaliteit van uw router, de instellingen van de modem(router) aangepast moeten worden; de zogenoemde 'bridge modus'. Bij de meeste moderne apparaten is dit echter niet meer noodzakelijk.

Aansluitingen:

Met een bekabelde gigabit verbinding zit u altijd goed. De snelheid van een draadloze verbinding varieert sterk per model router, en deze wordt bepaald door de bandbreedte, de WiFi standaard die de router ondersteund en de rekenkracht van de router. De bandbreedte kunt u zien als een soort snelweg. Hoe meer rijbanen, hoe meer auto's over de snelweg kunnen. Dat geldt in principe ook met het aantal banden waar een router over beschikt. Hoe meer banden een router kan ondersteunen, hoe breder de snelweg. De meeste routers ondersteunen 2 banden (dual-band), moderne routers 3 (triple-band) of zelfs 4 (quad-band). Daarnaast is de ondersteunde WiFi standaard van belang. Afhankelijk van de ondersteunde WiFi standaard, kunt u meer gegevens over een band versturen en ontvangen. De versie van deze band staat vaak in de modelnaam van de router weergegeven; zo zijn de meeste moderne routers compatible met de AC-standaard.

U hoeft niet te vrezen dat oudere apparaten niet werken met moderne routers, omdat de oudere standaarden ondersteund blijven. De snelheid van draadloos internet wordt weergeven door de WiFi standaard gevolgd door de theoretisch maximaal haalbare snelheid. Zo staat N300 voor een N-specificatie met een bandbreedte van maximaal 300 Mbit, en AC1900 voor een AC-specificatie geschikt voor een bandbreedte van maximaal 1900 Mbit. Deze theoretische snelheid zal u in de praktijk nooit behalen, maar geeft wel het plafond van de router aan qua capaciteit. Als laatste is de rekenkracht van de router van belang. Een router is namelijk een soort minicomputer; ook een router bevat een processor, chipset en werkgeheugen. Hoe sneller deze onderdelen, hoe sneller dat de router kan werken. Zo kan een router met dual-core processor veel meer apparaten tegelijk bedienden dan een router met single-core processor. Op die manier kan het hele gezin tegelijkertijd genieten van snel internet!

Draadloos bereik:

Het draadloze bereik van een router is onder meer afhankelijk van de frequentie van de gebruikte band. In de praktijk gebruiken we 2 frequenties voor onze WiFi netwerken; 2.4 Ghz en 5 Ghz. We zijn ooit begonnen met 2.4 Ghz, maar omdat deze band behoorlijk druk geworden is, gebruiken we daarnaast de 5 Ghz band, die minder druk is.

Een 2.4 Ghz band kan een verder bereik hebben, zoals tot in de tuin, maar de snelheid is beperkt. Een 5 Ghz band kan een veel bredere bandbreedte bieden, maar heeft een minder bereik. Wanneer u draadloze apparaten dicht bij de router staan, heeft u op de 5 Ghz band dus een flinke snelheidsboost. Hierom is het ontzettend belangrijk dat u uw router op de juiste positie plaatst: zo centraal mogelijk in uw huis of kantoor, zo ver mogelijk verwijderd van grote metalen objecten (zoals de meterkast) die het signaal kunnen blokkeren.

Extra functies van een router:

Dit zijn extra functies waar uw router over beschikt. Deze zijn veelal te gebruiken via de software van de router. Elke router beschikt over een andere set aan features, en een model met veel features bieden u de mogelijkheid om ultieme controle over uw netwerk te krijgen. Enkele features en de betreffende gebruiksdoelen zijn:

Feature Gebruiksdoel
MU-MIMO MU-MIMO (technisch: Multi User Multiple Inputs Multiple Outputs) is een techniek waardoor een router meerdere apparaten tegelijk kan bedienen. Zonder verlies van snelheid kunt u op die manier op meerdere apparaten tegelijk genieten van een optimale WiFi snelheid.
QoS Met Quality of Service, of QoS, kunt u prioriteiten aangeven welk apparaat voorrang krijgt binnen het netwerk. Zo kunt u bijvoorbeeld gaming een prioriteit geven over uw downloads.
VPN server Een VPN is een Virtueel PrivéNetwerk, en is een tool waarmee u met al uw apparaten op uw router anoniem met het internet kunt verbinden. Voordeel is dat via een VPN verbinding uw internetverkeer versleuteld wordt, uw privacy meer gewaarborgd blijft en u toegang kan krijgen tot content die niet beschikbaar is in het land of continent waar u zich bevindt.
Guest network U kunt een apart netwerk opzetten voor gasten, zodat u uw netwerknaam en wachtwoord niet hoeft te delen.
Datamonitoring De software op de router is vaak voorzien van datamonitoring, waarmee u onder andere inzicht kunt krijgen hoeveel data een apparaat verbruikt en welke pagina's bezocht zijn.
Beamforming Beamforming zorgt ervoor dat WiFi signalen actief op de apparaten gericht worden, in plaats van dat het signaal willekeurig rond de router wordt verspreid. Dit kan een bijdragen aan een breder bereik en hogere snelheid.
Beveiliging Uw router moet beveiligd zijn tegen personen met kwade intenties. Over het algemeen ondersteunen alle routers de gebruikelijke beveiligingstandaarden voor WiFi-verbindingen (zoals WPA2-PSK). Maar daarnaast zijn sommige routers uitgerust met extra beschermingsvoorzieningen tegen virussen en/of aanvallen van hackers (DDos).

Bekijk alle routers