• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
  • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids werkgeheugen of intern geheugen

Net als mensen hebben computers een werkgeheugen. Het werkgeheugen of intern geheugen stelt de computer in staat om informatie op te slaan voor later gebruik. Is uw computer langzaam, duurt het lang voordat programma’s opstarten of reageren? Dan kan het verstandig zijn uw werkgeheugen uit te breiden. De steeds zwaardere software van tegenwoordig kan veel eisen van uw computer. Extra werkgeheugen is een snelle, goedkope en eenvoudig manier om uw computer te updaten.

Wat is het werkgeheugen?

Het werkgeheugen, ook wel RAM of intern geheugen genoemd, bevindt zich op het moederbord van uw computer. Het wordt gebruikt om tijdelijk data op te slaan. In combinatie met de processor zorgt het ervoor dat u snel programma's en bestanden kunt openen en bewerken. Wanneer uw intern geheugen te klein is kan deze vol raken tijdens het gebruik. Hierdoor wordt uw computer langzaam. Uitbreiden van het intern geheugen kan uw computer dan sneller maken.

Type werkgeheugen

Er zijn twee typen geheugenmodules: SODIMM en DIMM. SODIMM wordt vooral gebruikt in laptops en compacte computersystemen. DIMM geheugen is groter en zit daarom vooral in desktops. Verder worden er bij zowel SODIMM als DIMM drie verschillende types onderscheiden, te weten DDR, DDR2 en DDR3. Het grote verschil tussen deze geheugenbanken zit in de snelheid en het aantal pins, connectoren of inkepingen van het geheugen. Kijk in de specificaties van uw moederbord  wat voor geheugenbank deze heeft om te weten wat voor type u nodig heeft. De standaard op dit moment is DDR3.

Capaciteit werkgeheugen

De capaciteit van het werkgeheugen wordt weergegeven in gigabyte (GB). Hoe meer GB geheugen u heeft, hoe meer data het werkgeheugen kan verwerken. Om het geheugen uit te breiden moet u weten hoeveel geheugen u nu in uw computer heeft zitten en wat de maximale capaciteit is die uw moederbord ondersteund. U kunt dus niet eindeloos uitbreiden. Daarnaast is het van belang om te bepalen hoeveel capaciteit u nodig heeft. Zo is 4 GB voldoende voor standaard gebruik, 8 GB voor fotobewerking en 16 GB of meer nodig voor videobewerking.

Snelheid werkgeheugen

Ook de snelheid van uw geheugenbank is een belangrijke factor om rekening mee te houden. De snelheid wordt aangegeven in megahertz (MHz).  Natuurlijk wilt u een zo snel mogelijke geheugen hebben, maar let op, want niet elk moederbord ondersteunt elke snelheid. Verder geldt, hoe groter het getal hoe hoger de snelheid.

Het uitbreiden van het werkgeheugen of intern geheugen kan uw computer aanzienlijk versnellen. Let bij de aanschaf wel op wat voor type geheugen u nodig heeft, de maximale capaciteit en de snelheid die ondersteund worden door het moederbord.

Werkgeheugen inbouwen

U wilt graag zelf nieuw werkgeheugen inbouwen in uw computer of laptop? Bekijk onze video om te zien hoe dit in zijn werk gaat. Is dit toch iets te technisch voor u? Geen probleem, wij kunnen het werkgeheugen ook voor u inbouwen.

Wilt u meer informatie over werkgeheugen, hulp bij de keuze van het juiste werkgeheugen of hulp bij het inbouwen ervan? Bekijk dan ons werkgeheugen.

Bekijk alle werkgeheugen modules