• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
  • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids Videokaart

Iedereen heeft tegenwoordig wel foto’s en video’s op zijn computer staan of speelt zo nu en dan (of regelmatig) een game. Een videokaart is dan van groot belang. Het is een essentieel onderdeel van uw computer. De videokaart zorgt er namelijk voor dat u beelden kunt bekijken. De videokaart stuurt hiervoor een grafische bewerking door naar uw monitor. Op zoek naar een nieuwe, krachtigere videokaart? Wij vertellen u graag waar u op moet letten bij de aanschaf.

Waar wilt u de videokaart voor gebruiken?

Dit is de belangrijkste vraag als u een nieuwe videokaart wilt gaan aanschaffen. Gebruikt u de computer alleen om tekst te verwerken of te surfen op het internet? Dan heeft u voldoende aan een ‘lichte’ videokaart. Wilt u (zware) games gaan spelen en foto’s en video’s gaan bewerken? Dan is het noodzakelijk om te kiezen voor een ‘zwaardere’ videokaart.  Daarnaast is het van belang om bij de aanschaf van een videokaart te letten op de twee soorten aansluitingen: van de videokaart op het moederbord en van de videokaart naar de monitor.

Aansluiting op het moederbord

Er zijn videokaarten met een AGP (Accelerated Graphics Port), maar deze worden in nieuwe geavanceerde systemen niet meer toegepast in verband met de lagere bandbreedte. De huidige standaard voor een videokaart aan het moederbord is PCI-Express (Peripheral Component Interconnect Express). Deze aansluiting is beschikbaar in verschillende versies: 2.0, 2.1 en 3.0. Het grootste verschil tussen deze versies zit in de snelheid: hoe hoger de versie, hoe hoger de snelheid. De nieuwste versie (3.0)  wordt op dit moment het meest aangeboden.

Aansluiting naar de monitor

Een videokaart heeft altijd één of meer uitgangen voor het aansluiten van één of meerdere monitoren. Mogelijke aansluitingen zijn: VGA, DVI, HDMI en DisplayPort.

VGA | VGA of Video Graphics Array is de standaard analoge aansluiting. De meeste monitoren en sommige videokaarten zijn nog voorzien van deze aansluiting, maar de VGA aansluiting wordt steeds minder gebruikt.

DVI | DVI of Digital Video Interface kan een hogere resolutie beeld doorsturen van uw desktop computer naar uw monitor. Er zijn verschillende soorten DVI, maar de meest gebruikte zijn DVI-A en DVI-I. Het grote verschil tussen deze twee soorten is dat DVI-A enkel een analoog signaal doorstuurt en DVI-I zowel een analoog als een digitaal signaal kan doorgeven.

HDMI | HDMI of High-Definition Multimedia InterfaceI wordt steeds vaker gebruikt. HDMI geeft zowel een digitaal beeld op hogere resolutie als een digitaal geluid door.

DisplayPort | DisplayPort is een variant op de HDMI kabel. De DisplayPort videokaarten en kabels zijn in staat om het video- en audiosignaal digitaal door te geven, maar ze zijn iets goedkoper dan HDMI.

Chipset en geheugen

De chipset, ook wel grafische processor genoemd, en het geheugen bepalen samen de snelheid van de videokaart.  Over het algemeen geldt: hoe meer geheugen, hoe sneller de videokaart. De chipset is het hart van een videokaart, veel is dan ook afhankelijk van de kracht van deze chipset. Wilt u de nieuwste games spelen, dan heeft u een krachtige chipset nodig met een hoge kloksnelheid en veel geheugen, bijvoorbeeld 2 of 3 GB. De belangrijke fabrikanten van chipsets zijn op dit moment NVDIA en AMD.

Voeding zwaardere grafische kaart

Een nieuwe, krachtigere videokaart vraagt mogelijk om meer voeding. Het is daarom altijd goed om te kijken wat de vereiste voeding is voor uw nieuwe videokaart. Zeker bij een oudere voeding van 400 of 500 watt kunt u tegen problemen aanlopen.

Wilt u meer informatie over videokaarten of hulp bij de keuze van de juiste videokaart? Bekijk dan onze videokaarten.

Bekijk alle videokaarten