• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
  • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids Tablet

Een tablet is handzaam, ideaal voor onderweg en gemakkelijk te gebruiken voor video's, foto's, tekstverwerking, games, internet en vele andere toepassingen. Tablets zijn er in verschillende soorten en maten en daar horen ook verschillende prijsklassen bij. Er zijn voordelige tablets voor basisfuncties zoals internetten en e-mail, maar er zijn ook tablets in een hogere prijsklasse die vele extra's bieden. Kortom, het aanbod van tablets is ontzettend groot. De aanschaf is dus niet eenvoudig. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten bij het kiezen van een tablet, zodat deze aansluit op uw wensen en behoeften.

Formaat touchscreen

De grootte van het touchscreen is vaak de eerste keuze die gemaakt wordt. Bedenk waarvoor u de tablet gaat gebruiken en kies een formaat dat hierbij past. Kleine tablets zijn tussen de 7 en 8 inch. Een klein formaat is licht, makkelijk mee te nemen en vaak ook wat goedkoper. Grotere tablets, vanaf 10 inch, zijn wat zwaarder, dus minder comfortabel om mee te nemen. Deze zijn juist uitermate geschikt om lekker op de bank video's te kijken, spelletjes te spelen of te surfen.

Processor

Iedere tablet is uitgerust met een processor. Dit is als het ware de motor onder de motorkap. Hoe sneller de processor, hoe sneller de tablet en hoe complexer de taken zijn die uitgevoerd kunnen worden. Het hoogste segment tablets is uitgerust met snelle multicore processors die moeiteloos zwaardere programma's, zoals 3D-games en HD kwaliteit video's of het uitvoeren van meerdere apps tegelijkertijd, aankunnen. Wanneer u de tablet alleen gebruikt om bijvoorbeeld e-books te lezen en zo nu en dan te internetten, dan heeft u aan een minder krachtige single core processor ruim voldoende.

Besturingssysteem

Daarna kiest u een besturingsysteem. Dit is het hoofdprogramma waar alle functionaliteiten van een tablet op draaien. U kunt kiezen uit Android van Google, iOS van Apple of Windows van Microsoft. Alle drie hebben zo hun voordelen.

AndroidAndroid | De meeste tablets worden geleverd met Android van Google. Android is in veel verschillende versies verkrijgbaar. Zo kan elke fabrikant zijn eigen sausje over een versie van Android gieten, waardoor de tablets van verschillende merken kunnen verschillen qua look & feel. Daarnaast verschillen de apps die standaard op de tablet zijn geïnstalleerd per merk.  Android geeft daarnaast veel vrijheid om te personaliseren. De apps voor Android kunt u downloaden in de Android Market.

iOSiOS | Op de iPad van Apple staat het besturingssysteem iOS. Het staat bekend om zijn eenvoudige en gebruiksvriendelijke bediening, soepele werking en strakke uiterlijk. Het enige minpunt is het gebrek aan Adobe Flash waardoor sommige websites niet (volledig) werken. Applicaties (apps) voor de iPad kunt u downloaden in de AppStore. Apple houdt hierbij de kwaliteit van de apps goed in de gaten.

Windows 8Windows 8 | Windows geeft de mogelijkheid om ook de desktop versie te gebruiken op uw tablet. Eén van de grote voordelen, is dat uw tablet te synchroniseren is met uw laptop of computer indien hier ook Windows 8 op draait. U kunt dus via elk apparaat gewoon bij uw eigen documenten. Ideaal voor bijvoorbeeld zakelijk gebruik.

Eén van de manieren om een besturingssysteem te kiezen is uit te gaan van het besturingsysteem van uw smartphone. U bent immers al gewend aan een bepaalde manier van bediening en de apparaten zullen dan vaak ook eenvoudig samenwerken. Daarnaast zijn de apps die u op uw smartphone heeft staan vaak ook beschikbaar voor de tablet.

Opslagcapaciteit

Eén van de belangrijkste opties van de tablet is de mogelijkheid om op internet te gaan.

WiFi | In principe kan iedere tablet gebruikmaken van een draadloze internet verbinding (WiFi). Hiervoor moet u wel in de buurt zijn van een router of accesspoint. Thuis of op het werk is dit vaak geen probleem en tegenwoordig zijn daarbuiten ook steeds meer plekken waar gratis WiFi beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan stations, in de trein, in café's en restaurants, hotels of op de camping. Wanneer u echter overal en altijd online wilt kunnen zijn, dan is een tablet met 3G of 4G noodzakelijk.

3G of 4G | Om altijd en overal online te kunnen zijn is het handig om te beschikken over mobiel internet. Om gebruik te kunnen maken van 3G of 4G internet is een SIM kaart met data abonnement noodzakelijk, net als voor telefoons. Een andere mogelijkheid is het aanvragen van een duo SIM kaart. Het abonnement van uw telefoon geldt dan tevens voor uw tablet.

Overige aspecten

Er zijn nog meer aspecten waar u op kunt letten bij de aanschaf van een tablet. Bepaal voor uzelf welke relevant zijn voor u en uw behoeften.

2 in 1 | Wilt u uw tablet ook voor productiewerk gebruiken, zoals het typen van langere teksten. Kijk dan eens naar de 2 in 1 opties. Zo heeft u een tablet en laptop in één.

GPS | Voor navigatie en andere locatiediensten is GPS noodzakelijk. Ook zonder GPS weet een tablet soms uw locatie te bepalen door gebruik te maken van de WiFi routers die in de buurt te vinden zijn. Aan de hand hiervan kunt u uzelf echter niet laten navigeren van A naar B, aangezien de nauwkeurigheid hierbij beperkt is.

Camera | Achterop de tablet zit een camera om foto's te maken en video’s op te nemen. Er kan ook een camera aan de voorkant zitten om te kunnen videobellen met apps zoals Skype en FaceDial.

Bluetooth | Dit is een draadloze verbinding om bestanden uit te wisselen met een andere tablet, smartphone of computer. Bluetooth kan ook gebruikt worden om de tablet op afstand te bedienen, of muziek te streamen naar bijvoorbeeld een stereo installatie.

Bewegingssensor | De bewegingssensor in een tablet kan gebruikt worden om bijvoorbeeld games te kunnen besturen of om het beeld te kantelen.

Toetsenbord |Op veel tablets kan een toetsenbord aangesloten worden voor het invoeren van grotere hoeveelheden tekst. Er zijn diverse losse toetsenborden verkrijgbaar. Deze kunt u eenvoudig overal mee naartoe nemen, samen met uw tablet.

Wilt u meer informatie over tablets of hulp bij de keuze van de juiste tablet? Bekijk dan onze tablets.

Bekijk alle tablets