• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
  • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids Solid State Drive (SSD)

U heeft er vast weleens van gehoord en u zal er in de toekomst steeds meer van horen: de SSD of Solid State Drive. Steeds meer laptops en desktops zijn tegenwoordig uitgerust met een SSD. De Solid State Drive is een nieuw soort opslagmedium en kan dienen als aanvulling op of ter vervanging van de harde schijf of HDD. Een SSD heeft vele voordelen ten opzichte van de conventionele harde schijf. Wij leggen u hier graag meer uit over de SSD.

Wat is een SSD?

De Solid State Drive (SSD) wordt steeds meer gebruikt in laptops en computers. Maar wat is een SSD  en wat zijn de verschillen met de oude vertrouwde harde schijf (HDD)? Een Solid State Drive is een digitaal opslagmedium dat gebruikmaakt van geheugen zoals flash of SDRAM. Een groot verschil met de traditionele harde schijven is dat een SSD geen bewegende delen bevat, zoals ronddraaiende platters. Daardoor zijn SSD schijven veel sneller, stiller en is de kans op fouten bijna verwaarloosbaar.

Voordelen SSD

Een SSD is sneller, lichter, stiller, gebruikt minder energie en heeft geen draaiende onderdelen zoals bij een conventionele harde schijf.

Snelheid | Een SSD is gemiddeld vier keer sneller dan een gewone harde schijf. Hierdoor kan deze uw favoriete programma's veel sneller opstarten en vooral met opstarten van uw computer maakt dit een groot verschil.

Schokbestendig | Omdat een SSD geen mechanische onderdelen bevat, is deze veel beter bestand tegen schokken, wat de betrouwbaarheid vergroot.

Energieverbruik | Een SSD is veel energiezuiniger dan een gewone harde schijf. Bij laptops betekent dit een langere accuduur.

Stiller | Door het ontbreken van mechanische onderdelen is een SSD veel stiller dan een gewone harde schijf. U zal verbaasd zijn hoe geruisloos bijvoorbeeld uw laptop wordt.

Echte nadelen kleven er niet aan een SSD. Momenteel is een SSD in verhouding nog wel prijziger dan een conventionele harde schijf, maar daar tegenover staan dan weer de genoemde voordelen.

Opslagcapaciteit en afmetingen SSD

Bij het kiezen van een geschikte SSD, moet u gaan bepalen waar u de SSD voor gaat gebruiken. Gaat u een harde schijf vervangen door een SSD, let dan op de opslagcapaciteit. Kijk hoeveel u nu gebruikt en kijk of u meer nodig heeft. Let ook bij de aanschaf van een SSD op de afmetingen, wanneer u hem in gaat bouwen in een laptop.

Een andere optie is het bijplaatsen van een SSD naast uw harde schijf. Zo kunt u kiezen voor een wat kleinere SSD, met minder opslagcapaciteit. U kunt daar het besturingssysteem en de programma’s opzetten, zodat deze snel opstarten. De harde schijf behoudt u dan voor het opslaan van bestanden.

Een SSD inbouwen in computer of laptop

Bij het inbouwen van een SSD in uw computer of laptop dient u te letten op het formaat. Veel computers hebben alleen ruimte voor een 3.5 inch SSD opslagschijf. Om toch een 2.5 inch SSD in uw computer te kunnen monteren zijn er speciale brackets beschikbaar. Deze zogeheten Montage Adapter zorgt er voor dat uw 2.5 inch SSD passend is. Bij een Montage Adapter worden in de meeste gevallen ook de schroeven en een kabel bijgeleverd.

Ook is het mogelijk om uw bestaande harde schijf in uw laptop te vervangen door een SSD. Wilt u weten hoe dit in zijn werking gaat, bekijk dan onze video. Is dit toch iets te technisch voor u? Geen probleem, wij kunnen de SSD ook voor u inbouwen.

SSD is de toekomst. In steeds meer laptops en computers wordt deze schijf gebruikt. De SSD is een stuk sneller, muisstil en verbruikt minder energie. Het is een makkelijke manier om u desktop of laptop sneller te maken.

Wilt u meer informatie over SSD, hulp bij de keuze van de juiste SSD of hulp bij het inbouwen? Bekijk dan onze Solid State Drives.

Bekijk alle Solid State Drives