• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
  • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids Router

Een router is het centrale punt van uw thuisnetwerk, zowel bekabeld als draadloos (WiFi). Hij verspreidt een signaal waarmee u bestanden tussen verschillende computers en apparaten kunt delen. Tevens kunt u ermee op het internet. Met de opkomst van Smart Home producten en mobiele apparaten wordt de router steeds belangrijker. Daarom is het van belang dat u een router kiest die bij uw gebruiksdoelen past.

De meeste internetproviders leveren samen met hun modem een router. Meestal is dat één apparaat. Soms kan het bereik daarvan tegenvallen. Een losse router kan daarbij een uitkomst bieden en de verbinding aanzienlijk verbeteren.

Soorten routers

Er zijn twee soorten routers: singleband routers en dualband routers. Beide modellen bieden de mogelijkheid om er apparaten bekabeld op aan te sluiten met een netwerkkabel. Het verschil zit hem in welke draadloze frequenties ze ondersteunen. Singleband routers werken maar met één frequentie, dualband routers met twee frequenties. Een singleband router heeft een 2,4 GHz frequentie. Deze frequentie is sterk, maar door de druk van meerdere apparaten op deze frequentieband kan de verbinding en snelheid tegenvallen. Een dualband router maakt gebruik van een 2,4 GHz frequentie én een 5 GHz frequentie. Het voordeel van deze 5 GHz frequentie is, dat deze veel hogere snelheden mogelijk maakt. Dat komt enerzijds door de kortere golflengte en anderzijds doordat het veel minder druk is op deze frequentie dan op 2,4 GHz, waardoor er minder storing is. Daarnaast is het wel zo dat deze frequentie een minder groot bereik heeft en minder goed door betonnen muren en vloeren kan. Om optimaal gebruik te kunnen maken van 5 GHz, legt u de verbinding het best met apparaten die zich in dezelfde ruimte bevinden als de router of maximaal één ruimte verderop.

Snelheid van router

Binnen dualband routers is er nog verschil tussen AC en N routers. AC is de nieuwe standaard. Het verschil tussen een N router en een AC router, zit 'm vooral in de snelheid op de 5 GHz frequentie. Een N router heeft dezelfde snelheid op de 2,4 GHz frequentie als op de 5 GHz frequentie. Een AC router heeft een hogere snelheid op de 5 GHZ frequentie. Zo kunt u dus sneller internetten. Het verschil tussen N en AC op 5 GHz is erg groot. Via AC zijn in theorie draadloze snelheden mogelijk van 1300 Mbps. Dat is omgerekend zo'n 160 MB/s. In de praktijk liggen de scores vaak net iets lager, maar nog altijd veel hoger dan die voor N 5 GHz.

Voor het gebruik van een draadloos netwerk zijn niet alleen de standaard en de frequenties die de router ondersteunt belangrijk. Het is ook belangrijk om u af te vragen of uw apparaten compatibel zijn met uw router. Hebben uw laptop, tablet en smartphone bijvoorbeeld een draadloze module, die alleen ondersteuning biedt aan 2,4GHz, dan kunt u de 5GHz van een dualband router standaard niet gebruiken. Voor laptops en desktops zijn er apparaten verkrijgbaar waarmee u 5GHz (N en/of AC) kunt toevoegen. Dat geldt niet voor smartphones en tablets. Controleer dus goed of uw overige apparaten overweg kunnen met een dualband router.

Aantal antennes van router

Als het gaat om de snelheid van draadloze verbindingen, is het aantal antennes van een router, en van het apparaat dat daarmee verbinding maakt, van cruciaal belang. Zowel op 2,4 GHz als 5 GHz ligt het maximale aantal antennes op dit moment op drie per frequentie. N biedt per antenne een theoretische doorvoersnelheid van 150 Mbps. Dat komt dus bij deze standaard neer op 450 Mbps bij 2,4 GHz en 450 Mbps bij 5 GHz. Ondersteunt een router AC, dan is de doorvoersnelheid bij 2,4 GHz over het algemeen hetzelfde als bij N, maar gaat die bij 5 GHz naar 433 Mbps per antenne. Met drie antennes wordt dit dus ongeveer 1300 Mbps.

Als u op zoek gaat naar een router, dan komt u op de verpakking en in de naam van de producten vaak allerlei getallen tegen. Deze getallen zijn de som van de snelheden op 2,4 GHz en 5 GHz.

  • AC750 betekent twee antennes op 2,4 GHz (300 Mbps) en één op 5 GHz (433 Mbps)
  • AC1200 betekent twee antennes op 2,4 GHz (300 Mbps) en twee op 5 GHz (867 Mbps)
  • AC1750 betekent drie antennes op 2,4 GHz (450 Mbps) en drie op 5 GHz (1300 Mbps)
  • AC1900 betekent drie antennes op 2,4 GHz met een extra trucje (600 Mbps) en drie op 5 GHz (1300 Mbps)

Aansluitingen op router

De aansluitingen van een router worden over het algemeen uitgebreider naarmate de prijs van de router stijgt. Bij de voordeligere singleband modellen komt u nog regelmatig bekabelde netwerkaansluitingen (of LAN-poorten) tegen met een maximale doorvoersnelheid van 100 Mbps. Als u een abonnement heeft dat daarboven zit, iets wat inmiddels behoorlijk veel voorkomt, kunt u met dit type router dus niet uw maximale downloadsnelheid halen. Gelukkig zijn routers met 100 Mbps poorten langzamerhand aan het verdwijnen.

Naast bedrade aansluitingen voor uw netwerk is een USB poort tegenwoordig ook niet meer weg te denken op uw router. Die zijn handig als u een printer heeft zonder netwerkaansluiting (bekabeld of draadloos), maar die u toch als printer voor uw hele netwerk wilt gebruiken. Deze kunt u dan via de USB poort aansluiten. Niet alle routers ondersteunen dit overigens. Als u hier gebruik van wilt maken, moet u dus goed opletten of de router deze mogelijkheid heeft. Een ander gebruiksdoel van de USB aansluiting op de router is om de inhoud van een externe harde schijf beschikbaar te stellen voor uw thuisnetwerk. Op deze manier maakt u van een standaard externe harde schijf een netwerkschijf. Dit is overigens geen vervanging voor een NAS of 'echte' netwerkschijf. Daar is USB 2.0, wat op de meeste routers zit, te langzaam voor. Om films te streamen of foto's centraal beschikbaar te hebben, voldoet het echter wel.

Op de duurdere modellen begint USB 3.0 ingeburgerd te raken. De snelheden die hiermee behaald worden zijn niet altijd van USB 3.0 niveau, maar daar komt verandering in. Met name als u grote bestanden via USB naar een externe schijf wilt kopiëren, is het belangrijk dat de snelheid zo hoog mogelijk is. Vooralsnog leveren alleen de duurste routers met USB 3.0 snelheden, die dat predicaat ook echt mogen dragen. Houd hier rekening mee als u overweegt om de combinatie van router en externe schijf te gaan gebruiken als netwerkschijf, waar u ook grote bestanden van wilt kopiëren en naartoe wilt schrijven.

Extra mogelijkheden router

Iedere router heeft een webinterface. U krijgt toegang tot deze webinterface door het IP adres in het browservenster in te voeren. Iets handigs als een gastnetwerk, waarmee u gasten toegang kunt geven tot het internet maar niet tot uw lokale netwerk, is tegenwoordig bijna overal standaard. Uiteraard is het ook mogelijk om de naam en het wachtwoord van uw draadloze netwerk te wijzigen.

Tegenwoordig zijn er ook apps, waarmee u de belangrijkste instellingen van uw router kunt wijzigen vanaf uw smartphone of tablet. Alle grote routerfabrikanten hebben hier werk van gemaakt. Het is zeker iets om op te letten bij het selecteren van uw router, want het vereenvoudigt het wijzigen van instellingen enorm.

Wilt u meer informatie over routers of hulp bij de keuze van de juiste router? Bekijk dan onze routers.

Bekijk alle routers