• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
  • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids Range extender

Overal in huis een goed WiFi signaal is tegenwoordig een vereiste. Wanneer uw huidige signaal niet toereikend is, kunt u door het aansluiten van een range extender het bereik van uw WiFi signaal uitbreiden. U plaatst deze op een plek waar nog wel bereik is. Hij vangt dan het signaal op en stuurt deze versterkt door. Op deze manier kunt u overal in huis gebruikmaken van een stabiel WiFi signaal. Wij leggen u hier graag meer uit over de range extender.

Wat is een range extender?

Een range extender of repeater is een apparaat dat uw draadloze signaal opvangt, dit versterkt en het vervolgens weer doorstuurt. Hij herhaalt het signaal dus eigenlijk. Zo heeft u ook een stabiel WiFi signaal wanneer u niet in de buurt van de bron zit. U heeft bijvoorbeeld op zolder, waar u voorheen nooit bereik had, nu wel een stabiel bereik.

Geen bereikWel bereik

Optimale locatie bepalen

Om optimaal gebruik te kunnen maken van een range extender, is het van belang om te weten waar de problemen zitten in uw huis als het gaat om de dekking van het draadloze signaal. Dit is belangrijk, omdat de plaatsing van een range extender redelijk nauw luistert. Het signaal moet namelijk nog wel sterk genoeg zijn op de plek waar de range extender het uit de lucht moet halen.

Daarnaast moet de afstand tussen de range extender en de moeilijk bereikbare delen van uw huis niet zo groot zijn dat ook dat signaal er niet komt. De range extender moet dus zo centraal mogelijk in huis geplaatst worden. Loop voor u begint met installeren met een laptop door het huis om, aan de hand van de balkjes die het bereik aangeven, te bepalen waar het signaal nog goed is. Drie balkjes of meer is goed.

Verbinden met de router

Om een range extender te kunnen gebruiken, moet u hem verbinden met een router. Hoe dit gaat, is afhankelijk van de range extender en de router die u heeft. Het eenvoudigst gaat het via WPS (WiFi Protected Setup). Als zowel de router als de range extender een speciale WPS knop hebben, dan is het leggen van de verbinding niet meer dan op beide apparaten op die knop drukken. Beschikt uw router niet over WPS, dan zult u de handleiding moeten volgen die bij de range extender zit. Vaak betekent dat, dat u uw laptop tijdelijk met een netwerkkabel op de range extender aan moet sluiten en hem via de webinterface moet installeren.

We raden u aan om de range extender en de router tijdens het koppelen dicht bij elkaar te zetten. Zo voorkomt u onnodig vaak op en neer lopen. De range extender onthoudt zijn instellingen over het algemeen als u hem uit het stopcontact trekt en werkt dus nog gewoon als u hem elders in huis weer aansluit op het stroomnet.

Plaatsen van de range extender

Voor het plaatsen van de range extender bent u over het algemeen afhankelijk van de beschikbaarheid van stopcontacten. De meeste modellen prikt u namelijk rechtstreeks in een wandcontactdoos. Zoek een stopcontact op dat zo dicht mogelijk bij de eerder bepaalde optimale locatie zit. Als u hem daar eenmaal hebt aangesloten, dan zou alles moeten werken. Houd er wel rekening mee dat een range extender tegelijkertijd data ontvangt van de router en verstuurt naar het apparaat waarmee het in verbinding staat. Dat houdt in dat hij niet zijn volledige snelheid in een verbinding kan stoppen, maar die moet verdelen over de twee verbindingen. U houdt dus minder bandbreedte over dan u wellicht gewend bent.

Wilt u meer informatie over range extenders of hulp bij de keuze van de juiste range extender? Bekijk dan onze range extenders.

Bekijk alle range extenders