• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
  • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids Processor

Een processor is het brein van uw computer. Hier maakt de computer alle berekeningen. Samen met het interne geheugen is deze dus zeer bepalend voor de snelheid van uw computer. Voldoet uw processor niet meer aan uw eisen of wilt u graag zelf een computer samenstellen? Dan is de processor één van de belangrijkste componenten om aan te schaffen. Maar waar moet u opletten?

Er zijn twee merken in processors: AMD en Intel. Over het algemeen geldt dat de AMD processor iets goedkoper is in aanschaf en dat de Intel processor betrouwbaarder en sneller is. Het is echter uw persoonlijke voorkeur wat bepaalt welke processor u wilt aanschaffen.

Socket

De socket is de houder waar u de processor in plaatst op het moederbord. Het is dus belangrijk te weten wat voor socket uw moederbord heeft. Uw processor moet hier namelijk mee overeen komen. Wat voor socket uw processor en moederbord heeft vindt u terug in de specificaties. Er zijn veel verschillende sockets, raadpleeg daarom altijd uw handleiding van uw moederbord of ga langs bij één van de Paradigit winkels om te bepalen welke processor er op uw socket past.

Cores en threads

Een processor bestaat uit meerdere kernen, deze worden ook wel cores genoemd. Hoe meer cores de processor heeft hoe meer taken deze tegelijkertijd uit kan voeren. Met een processor met meerder cores kunt u dus sneller meerdere programma's tegelijkertijd gebruiken. Kiest u voor een Intel processor, let dan ook op het aantal threads. Zo kan een quadcore processor zich gedragen als een processor met acht cores.Cores en Threads

Kloksnelheid

De kloksnelheid geeft aan hoe snel de processor werkt. Dit wordt aangegeven in GHz (GigaHertz). Hier geldt hoe meer GHz, hoe sneller de processor. Sommige processors hebben ook een speciale turboboost. Hierbij kan de processor zelf de kloksnelheid regelen en veel sneller werken als dit nodig is.

Wilt u meer informatie over processors of hulp bij de keuze van de juiste processor? Bekijk dan onze processoren.

Bekijk alle processoren