• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
  • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids NAS

Wilt u zich geen zorgen meer maken over waar iets staat opgeslagen of het maken van back-ups? Dan is een NAS of netwerkopslag een ideale oplossing. Het is een centraal opslagpunt binnen uw netwerk, wat betekent dat u altijd overal toegang heeft tot uw bestanden. U kunt genieten van foto's, films, muziek, op ieder apparaat, waar dan ook. We leggen u graag waar u op moet letten bij de aanschaf van een NAS.

Wat is een NAS?

NAS staat voor Network Attached Storage. Het is een centraal opslagpunt binnen uw netwerk. Daar kunt u al uw films, muziek, foto's en eventuele bestanden opslaan. Deze zijn beschikbaar voor alle gebruikers binnen uw netwerk of een geselecteerd aantal gebruikers. U kunt daarmee makkelijk delen, streamen en beheren. Ook is het een centrale back-up plek voor alle computers, laptops en eventueel smartphones en tablets.

Welke NAS moet ik kopen?

NAS-apparaten zijn er in alle soorten en maten. Welke het best bij u past, hangt voor het grootste gedeelte af van wat u met het apparaat wilt gaan doen. U kunt gaan voor de duurste, maar die biedt heel erg veel functies die u misschien nooit gebruikt. Dan kunt u het geld beter in uw zak houden en voor een voordeliger apparaat gaan. Als u alleen centrale opslag zoekt, dan kunt u al volstaan met een voordelig apparaat. Wilt u ook downloaden met de NAS, dan is het verstandig om een wat duurder model te nemen. Zoekt u een apparaat dat als spil moet dienen in uw thuiskantoor, dan worden de duurste apparaten interessant.

Let bij het aanschaffen van een NAS op het aantal bays. Dat is het aantal harde schijven dat u in de NAS kunt plaatsen. Denk hierbij aan eventuele uitbreidingen. Let ook op eventuele aansluitmogelijkheden, zoals het aansluiten van uw printer direct op de NAS via USB. Tot slot zijn de harde schijven van belang. Een NAS wordt soms met en soms zonder harde schijven geleverd.

Een NAS aansluiten

Een NAS aansluitenInstallatie van een NAS is eenvoudig en snel. Het enige wat u nodig heeft is een netwerk. De router is de spil waar het thuisnetwerk om draait, dus dat is ook het apparaat waar u de NAS op aansluit. U sluit de NAS door middel van de meegeleverde netwerkkabel aan op uw router. Uw computer en andere netwerkapparaten maken hier ook verbinding mee. Nu staan al uw apparaten dus met elkaar in verbinding. Om de NAS te kunnen gebruiken, moet u hem vervolgens installeren.  U stopt hiervoor de installatie CD in uw computer en volgt stap voor stap de installatie.

Met name als u zelf harde schijven bij uw NAS heeft gekocht, is dit een noodzakelijke stap. De schijven moeten namelijk eerst zo ingedeeld worden dat de NAS ze ook echt kan gebruiken. U heeft de mogelijkheid om van meerdere schijven één grote virtuele harde schijf te maken. Heeft u een NAS met meer dan één harde schijf, dan kunt u er ook voor kiezen om wat meer veiligheid in te bouwen. U maakt dan een kopie van de ene schijf op de andere. U heeft de data dan dus dubbel. Als er één schijf uitvalt, verliest u niets.  U kunt ook eventueel extra softwarepakketten installeren om optimaal te kunnen genieten van uw NAS.

De mogelijkheden van een NAS

Een NAS-apparaat biedt afhankelijk van het type dat u uiteindelijk kiest een heel scala aan mogelijkheden. Allereerst is het de centrale opslaglocatie voor uw netwerk. Heeft u de NAS geïnstalleerd, dan is deze overal toegankelijk, via thuis en via het internetnetwerk. Al uw bestanden kunt u op de NAS opslaan. Het voordeel hiervan is dat u ze overal kunt bekijken en beheren. Bijvoorbeeld vakantiefoto's, deze kunt u opslaan op de NAS en bekijken op de laptop, de tablet, de smartphone en de televisie. Daarnaast kunt u met de meeste NAS apparaten downloaden zonder tussenkomst van een computer en kunt u films streamen, waar u ook maar bent. U bent dus niet gebonden aan het apparaat waar het is opgeslagen. U heeft de vrijheid om het overal te bekijken en te beheren. Daarnaast kunt u de NAS instellen om automatische back-ups te maken van uw belangrijkste bestanden. Het is daarbij aan te raden om een NAS aan te schaffen met twee harde schijven. Deze schijven maken een exacte kopie van elkaar, zodat als de ene kapot gaat, alles nog op de andere staat en de kapotte harde schijf vervangen kan worden. Heeft u een eigen bedrijf of een project waarvoor u een website wilt gebruiken? U kunt deze gewoon op uw NAS hosten. Een mediaserver of mailserver kunt u op sommige apparaten ook draaien.

Wilt u meer informatie over NAS of hulp bij de keuze van de juiste NAS? Bekijk dan onze NAS apparaten.

Bekijk alle NAS apparaten