• Gratis verzending vanaf € 50,-
 • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
 • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids Monitor

Bij een computer hoort een monitor. De monitoren van tegenwoordig zijn slank en nemen niet veel ruimte. De beeldkwaliteit van deze monitoren is hoog en dat zorgt ervoor dat het prettig is voor je ogen. Ook heel belangrijk: ze zijn energiezuinig. Er zijn echter monitoren in verschillende maten en soorten en dat roept vragen op als u een nieuwe monitor gaat kopen. Wij leggen u graag uit waar u op kunt letten bij de aanschaf.

Formaat

Welk formaat monitor geschikt is voor u, is afhankelijk van uw behoefte. Het formaat wordt altijd weergegeven in inches ("). Voor tekstverwerking en normale dagelijkse handelingen is de huidige standaard van 22" voldoende. Wilt u andere dingen gaan doen zoals videobewerking of gamen, dan kunt u kiezen voor een grotere monitor, zodat u een hoge resolutie kunt bereiken.

Resolutie

ResolutieResolutie is de term die bij monitoren wordt gebruikt om het aantal gebruikte pixels op een beeldscherm te beschrijven. De standaard maximale resolutie is momenteel 1920x1080 pixels. In principe geldt: hoe hoger de resolutie die het scherm aankan, hoe hoger de kwaliteit van het beeldscherm en de getoonde beelden.

Contrastverhouding

ContrastverhoudingDeze verhouding geeft het verschil in een monitor weer tussen wit en zwart. Hoe groter deze verhouding, hoe beter het contrast. Een monitor met een contrastverhouding van 1000:1 kan 1000 verschillende tinten onderscheiden tussen wit en zwart.

Helderheid

HelderheidDe mate van helderheid wordt aangeduid in het aantal candela per m2 (cd/m²) en dit staat voor de helderheid van uitgestraald of gereflecteerd licht. Kort samengevat hoe meer cd/m², hoe sterker de lichtbron van uw monitor is en hoe helderder uw beeldscherm is.

Aansluiting

AansluitingEen monitor sluit u aan op de videokaart van uw computer, er zijn hier verschillende aansluitingen mogelijk. Zorg er dan ook voor dat de juiste aansluiting van uw monitor naar uw videokaart loopt. Er zijn een aantal aansluitingen mogelijk:

 • VGA (Video Graphics Array)
  Dit is de standaard analoge aansluiting. De meeste monitoren en sommige videokaarten zijn nog voorzien van deze aansluiting, maar de VGA aansluiting wordt steeds minder gebruikt.
 • DVI (Digital Video Interface)
  DVI kan een hogere resolutie doorsturen van uw computer naar uw monitor. Er zijn verschillende soorten DVI, maar de meest gebruikte zijn DVI-A en DVI-I. Het grote verschil tussen deze twee soorten is dat DVI-A enkel een anoloog signaal doorstuurt en DVI-I zowel een analoog als een digitaal signaal kan doorgeven.
 • HDMI (High Definition Multimedia Interface)
  De kabel die steeds meer gebruikt wordt. HDMI geeft zowel een digitaal beeld op hogere resolutie als een digitaal geluid door.
 • DisplayPort
  Dit is een variant op de HDMI kabel, alleen zijn de DisplayPort videokaarten en kabels iets goedkoper dan HDMI. DisplayPort kan het video- en audiosignaal ook digitaal doorgeven.

Wilt u meer informatie over monitoren of hulp bij de keuze van de juiste monitor? Bekijk dan onze monitoren.

Bekijk alle monitoren