• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
  • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids Interne harde schijf

Foto's, video's, databestanden en MP3's, u slaat ze allemaal op op de interne harde schijf van uw computer of laptop. Heeft u onvoldoende opslagcapaciteit, dan kunt u er natuurlijk voor kiezen om een externe harde schijf aan te schaffen. U kunt er ook voor kiezen om een interne harde schijf bij te plaatsen of te vervangen. Dat is vaak goedkoper en zo houdt u ruimte over op uw bureau. We leggen u uit waar u op moet letten bij de aanschaf hiervan.

Formaten interne harde schijf

Er zijn twee formaten interne harde schijven: 2,5 inch en 3,5 inch. De 2,5 inch harde schijf wordt vooral gebruikt in laptops, omdat ze vaak minder energie verbruiken en koeler zijn. De 3,5 inch harde schijf wordt gebruikt in desktops en NAS systemen. Deze hebben vaak een grote opslagcapaciteit.

Snelheid interne harde schijf

De snelheid van een harde schijf wordt gemeten in rotatiesnelheid: RPM of rondes per minuut. Er zijn twee standaard snelheden te onderscheiden. 5400 RPM, welke minder energie verbruikt, maar langzamer is met lezen en schrijven. En 7200 RPM, welke aanzienlijk sneller is en daarom vaak wordt gebruikt in desktops. Daarnaast is er nog een variant met variabele snelheid. Deze past de snelheid aan op het gebruik.

Cachegeheugen interne harde schijf

Het cachegeheugen zorgt ervoor dat de bestanden die u wilt lezen of schrijven tijdelijk wordt opgeslagen. Dat is belangrijk wanneer u grote programma's gebruikt of games speelt. De standaard is op dit moment 64MB.

Aansluitingen interne harde schijf

De standaard aansluiting voor een interne harde schijf is Serial ATA, oftewel SATA. Er zijn twee verschillende varianten: SATA 300 en SATA 600. SATA 600 is de snelste.

Dus wilt u de opslagcapciteit van uw computer uitbreiden, bouw dan een extra harde schijf in. Doorgaans een 3,5 inch voor een desktop en een 2,5 inch voor een laptop. Let bij de aanschaf op de rotatiesnelheid (RPM), het cachegeheugen en de doorvoersnelheid van de aansluitingen.

Wilt u meer informatie over interne harde schijven, hulp bij de keuze van de juiste interne harde schijf of hulp bij het inbouwen? Bekijk dan onze interne harde schijven.

Bekijk alle interne harde schijven