• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
  • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids geheugenkaart

Geheugenkaarten worden steeds populairder. In elke telefoon, fotocamera of tablet zit een geheugenkaart. Foto’s, video’s, databestanden en MP3’s, u kunt er veel op opslaan en u kunt ze gemakkelijk verwisselen. Zo kunt u dus makkelijk deze bestanden overzetten van het ene apparaat naar het andere apparaat. Maar welke geheugenkaart is geschikt voor uw apparaat en uw behoeften? Wij leggen graag aan u uit welke mogelijkheden u heeft.

Soorten geheugenkaarten

Er zijn verschillende geheugenkaarten. Er kan dus eenvoudig verwarring ontstaan over welke geheugenkaart waar geschikt voor is. We maken onderscheid tussen CF (Compact Flash) en SD (Secure Digital) kaarten. SD kaarten zijn ook beschikbaar met extra veel capaciteit: SDHC (Secure Digital High Capacity) en SDXC (Secure Digital Extended Capacity). En in kleinere uitvoeringen: MiniSD (Mini Secure Digital) en MicroSD (Micro Secure Digital).

CF geheugenkaart

CF geheugenkaartLange tijd was de CF of Compact Flash kaart de populairste geheugenkaart. Nu is deze voorbijgestreefd door de snellere SD (Secure Digital) kaart, dit komt omdat de SD kaart veel kleiner en energiezuiniger is. De Compact Flash kaart wordt nog wel gebruikt in digitale spiegelreflexcamera's.

SD geheugenkaart

SD geheugenkaartSD of Secure Digital kaarten worden veel gebruikt in fotocamera's, tablets en e-readers. De kaarten zijn klein, het stroomverbruik ligt laag en het geheugen is 'solid state' (er zitten geen bewegende onderdelen in). De capaciteit varieert van 128MB tot en met 2GB.

SDHC en SDXC | Steeds populairder zijn de SDHC (Secure Digital High Capacity) en SDXC (Secure Digital Extended Capacity) kaarten. Deze kaarten hebben extra veel capaciteit, om nog meer bestanden en foto’s op te kunnen slaan. De capaciteit van een SDHC kaart varieert van 4 tot 32GB en een SDXC kaart is beschikbaar vanaf 64GB. Let op, dergelijke kaarten zijn alleen geschikt voor apparatuur die dit type ondersteund. Vaak hebben zowel de geheugenkaart als het apparaat een overeenkomstig logo, bijvoorbeeld SDHC. Raadpleeg anders de handleiding van het apparaat.

Snelheid SDHC en SDXC geheugenkaart

Om de snelheid van de geheugenkaart inzichtelijk te maken, zijn er voor kaarten met extra capaciteit snelheidscategorieën gedefinieerd. De categorie geeft een indicatie van de minimale schrijfsnelheid van de geheugenkaart. Er zijn vier categorieën te onderscheiden. Welke u nodig heeft, hangt af van het gebruik:

  • Class 2: geschikt voor het maken van foto’s en video’s in standaard resolutie
  • Class 4 & 6: geschikt voor het maken van foto’s en video’s in HD resolutie
  • Class 10: geschikt voor het maken van foto’s en video’s in een Full HD resolutie

Zo betekent Class 4 dat deze geheugenkaart kan lezen en schrijven met een minimale snelheid van 4MB per seconde.

Mini en Micro SD geheugenkaart

MicroSD geheugenkaartMini en Micro geheugenkaarten zijn kleiner varianten van de SD geheugenkaarten. Ze worden vooral gebruikt in MP3 spelers, telefoons en tablets. Vaak wordt er een adapter meegeleverd, zodat u ze gewoon kunt uitlezen in uw computer of laptop.

MiniSD | De MiniSD of Mini Secure Digital kaart is een compactere SD geheugenkaart. De kaart is compatibel met de SD standaard. Dit maakt het kaartje uitermate geschikt voor het gebruik in mobiele telefoons, MP3 spelers en tablets. Vaak wordt er zelfs een adapter meegeleverd, waardoor de MiniSD kaart ook in een normaal SD slot past.

MicroSD | De MicroSD of Micro Secure Digital kaart is de kleinste variant van de SD kaart. Deze kaart is qua formaat een kwart van de originele SD kaart en wordt daarom veel gebruikt in de nieuwste telefoons en tablets. Van de MicroSD kaart is tevens een High Capacity variant (MicroSDHC). Zo kan deze kleine kaart een capaciteit aan tot maar liefst 32GB. Voor het gebruik in grotere SD sloten wordt er over het algemeen ook een adapter meegeleverd.

Bij de aanschaf van een geheugenkaart is het dus belangrijk om erop te letten met welke soort geheugenkaart uw apparaat compatibel is. Vervolgens kijkt u naar de benodigde opslagcapaciteit en snelheid.

Wilt u meer informatie over geheugenkaarten of hulp bij de keuze van de juiste geheugenkaart? Bekijk dan onze geheugenkaarten.

Bekijk alle geheugenkaarten