• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
  • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids Externe harde schijf

Wordt uw computer of laptop ook zo traag door de hoeveelheid bestanden op uw harde schijf? Een externe harde schijf is hiervoor dé oplossing. Ideaal voor het moeiteloos opslaan van al uw foto's en video's, het maken van back-ups van uw belangrijkste databestanden. Daarnaast is het ideaal wanneer u grote bestanden wilt meenemen. De compacte versies zijn namelijk makkelijk mee te nemen. Wij leggen u uit waar u op moet letten bij de aanschaf.

Wat is een externe harde schijf?

Een harde schijf is een opslagsysteem om uw gegevens op te slaan. Of het nu gaat om foto's, video's, bestanden of zelfs uw besturingssysteem, het kan allemaal opgeslagen worden op deze schijf. Het nadeel van een harde schijf is dat deze een maximum opslagcapaciteit heeft, met het gevolg dat u bestanden moet wissen en uw computer of laptop zeer traag wordt.

De oplossing hiervoor is een externe harde schijf. Een externe harde schijf is zoals het woord het al zegt, buiten de computer om aan te sluiten. Deze schijven zijn vaak mobiel en makkelijk mee te nemen. Hierop kunt u uw foto's en video's moeiteloos opslaan en back-ups maken van uw belangrijkste bestanden.

Verschillende maten externe harde schijven

Externe harde schijven zijn er in twee verschillende maten namelijk 2,5 en 3,5 inch. Deze maten zijn niet van de behuizing, maar het is de maat van de diagonaal van de schijf die in de behuizing zit.

2,5 inch externe harde schijven | Deze zijn klein en compact, zodat u ze makkelijk mee kunt nemen. Daarnaast blijven ze koeler en zijn ze energiezuiniger dan een 3,5 inch externe harde schijf. Dit komt omdat het merendeel van deze schijven geen aparte voeding hebben, omdat ze hun stroom halen uit de aansluiting op de computer. U heeft dus geen adapter nodig. Een nadeel van een 2,5 inch externe harde schijf is dat deze vaak een lagere opslagcapaciteit hebben en dat het toerental van deze schijven lager ligt (5400 RPM), waardoor het lezen en schrijven van uw gegevens langzamer gaat.

3,5 inch externe harde schijven | Deze zijn groter van formaat en worden vaak gebruikt als vaste back-upschijf bij de computer. De 3,5 inch externe harde schijven zijn vaak veel voordeliger in aanschaf dan een 2,5 inch externe harde schijf, omdat u meer opslaggeheugen krijgt voor een lagere prijs. Daarnaast zijn ze sneller (7200 RPM) en kunnen vaak meer opslaan. Ze  hebben echter een externe voeding, waardoor een stroomaansluiting noodzakelijk is en zijn door hun omvang moeilijker mee te nemen.

Aansluiting externe harde schijf

Naast verschillende maten, kunt u externe harde schijven ook op verschillende manieren aansluiten.

USB 2.0 | USB 2.0 is de meest gangbare aansluiting voor uw externe harde schijf. Deze Universal Serial Bus (USB) heeft een overdrachtssnelheid tot 480 Mbit per seconde. Vrijwel elke computer of laptop heeft één of meerdere USB 2.0 poorten, wat een groot voordeel is.

USB 3.0 | USB 3.0 is de snellere en nieuwste USB aansluiting en kan tot tien keer sneller gegevens overzetten dan zijn voorganger USB 2.0. U vindt deze steeds vaker op de nieuwste computers en laptops. Belangrijk om te weten bij deze aansluiting, is dat zowel uw computer of laptop als de externe harde schijf een USB 3.0 aansluiting moet hebben om deze snelheid te halen. Sluit u bijvoorbeeld een externe harde schijf met een USB 3.0 aansluiting aan op een USB 2.0 poort, dan zal de snelheid aangepast worden aan de USB 2.0 aansluiting.

SATA en Firewire | Deze aansluitingen worden maar zelden gebruikt op zowel computers en laptops als externe harde schijven. Ook de snelheden zijn lager dan de nieuwste USB 3.0 aansluiting. U kunt dan ook zeggen dat deze verouderd zijn.

Wilt u meer informatie over externe harde schijven of hulp bij de keuze van de juiste externe harde schijf? Bekijk dan onze externe harde schijven.

Bekijk alle externe harde schijven