• Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 23:30 besteld, morgen in huis!
  • Gratis en eenvoudig retourneren

Koopgids Computer

Uw computer is sterk verouderd, u koopt voor het eerst een computer of u bent op zoek naar het nieuwste van het nieuwste? Wat de reden ook is voor de aanschaf van een computer, het is niet gemakkelijk. Er zijn veel punten waar u op moet letten, van processor tot harde schijf en van videokaart tot aansluitingen. Wij leggen u graag uit welke aspecten van belang zijn, zodat de computer die u koopt past bij uw gebruik en behoeften.

De opbouw

Een computer wordt opgebouwd in een kast. Hier bevindt zich een voeding en er zit ook een moederbord in. Een moederbord is de printplaat waar alle componenten van een computer op vast worden gemaakt, zoals de processor, het geheugen en de videokaart.

Processor

De processor is het kloppend hart van elke computer. De prestaties van de processor bepaalt samen met het geheugen voor een groot deel de snelheid en dus ook de mogelijkheden van een computer. De meeste computers zijn uitgerust met een AMD of Intel processor. De processors zijn er in verschillende snelheden(GHz) maar ook in verschillende types (bijvoorbeeld AMD E-1 of Intel Core i7). Het is dan ook niet zo dat de snelheid het enige is waar u op moet letten. Het type is ook zeer belangrijk aangezien deze mede bepaalt hoe snel een processor is. Een laatste factor waar u bij een processor op moet letten is het cachegeheugen. Dit is een snelgeheugen, dat voordat het normale geheugen wordt aangesproken, gebruikt wordt. Hierbij geldt hoe sneller het cachegeheugen hoe beter.

Geheugen

Het interne geheugen of Random Acces Memory (RAM) heeft een grote invloed op de snelheid van de computer. Hoe meer dingen u tegelijkertijd wilt doen, hoe meer geheugen u nodig heeft. Voor standaardgebruik heeft u gemiddeld 4GB nodig. Wilt u veel spellen gaan spelen of multimedia toepassingen gaan gebruiken, dan heeft u tussen de 6GB en 8GB nodig.

Harde schijf

De grootte van een harde schijf bepaalt hoeveel data, muziek en afbeeldingen u kunt opslaan op uw computer. Er zijn harde schijven met een opslagcapaciteit van 320GB (= 90.000 foto's) tot zelfs 3TB (= 3000GB = 900.000 foto's). Op dit moment zijn er ook computers met een snellere SSD schijf. Deze schijven worden nu nog vaak gebruikt naast de gewone harde schijven om bijvoorbeeld de computer sneller op te laten starten door het besturingssysteem op deze schijf te installeren.

Videokaart

Een videokaart is een essentieel onderdeel van uw computer, want deze zorgt ervoor dat u beelden kunt bekijken, doordat een videokaart een grafische bewerking doorstuurt naar uw monitor. Welke videokaart het beste bij u past is afhankelijk van de chipset en hoeveel geheugen uw videokaart heeft. Verder is belangrijk welke aansluitingen de kaart heeft zodat u de juiste monitor kunt aansluiten.

Monitor

Een monitor is een belangrijk deel van uw computer. Bij de aanschaf van een monitor is het belangrijk dat u zich afvraagt waar u de monitor voor wilt gebruiken. Als u films en spelletjes wilt gaan spelen is een groter en kwalitatief scherm aan te raden. Wilt u alleen op internet en tekstverwerken dan is een standaard scherm voldoende. Lees de Koopgids Monitor voor meer advies.

Besturingssysteem

Met een besturingssysteem kunt u al uw programma's ook daadwerkelijk gebruiken. Op dit moment is het meest gebruikte besturingssysteem Windows 8. Er zijn ook computers met Windows7 professional en computers zonder besturingssysteem.

Aansluitingen

Het is van belang om te kijken hoeveel aansluitingen u nodig denkt te hebben op uw computer. We spreken dan over USB poorten, aansluitingen voor een geluidskaart en een cardreader.

Zelf uw pc samenstellen?

Uw Computer Op MaatU kunt een computer kant en klaar kopen, maar bij Paradigit kunt u ook uw computer zelf samenstellen. Zo kunt u uw computer nog meer afstemmen op uw wensen. Alle computers die op maat worden gemaakt, voldoen aan de hoogwaardige eisen die Paradigit stelt aan haar computers. Voor het samenstellen gebruiken we alleen onderdelen die door ons gecontroleerd zijn. Op deze wijze kunnen wij u garanderen dat uw computer voldoet aan de gestelde wensen. Lees meer op Computer op maat.

Wilt u meer informatie over computers of hulp bij de keuze van de juiste computer? Bekijk dan onze computers.

Bekijk alle computers